• Αυτοκίνητα
    Μήπως πληρώνετε πολλά για ασφάλιστρα αυτοκινήτου?
  • Κατοικία
    Ασφάλιση κατοικίας


Γενικά

Ασφαλιστικός Οδηγός - ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΖΩΗΣ
There are no translations available.

ΓΕΝΙΚΑ

Πολλοί άνθρωποι χαριτολογώντας λένε: δεν έχω σκοπό να πεθάνω για αυτό δεν ασφαλίζομαι.
Είναι όμως τα πράγματα έτσι, οι άνθρωποι αυτοί δεν έτυχε να ενημερωθούν από κάποιο ασφαλιστικό συμβόλαιο για την ασφάλιση ζωής, ή ακόμα δεν έχουν προβληματιστεί για την εξασφάλιση του εισοδήματος .
Θα προσπαθήσω με όσο το δυνατό απλά λόγια να προσεγγίσω το θέμα που αφορά όλους μας.

Εισοδηματική Ισχύς: δύο λέξεις που έχουν καθοριστική σημασία στη ζωή μας αφού όλα εξαρτώνται απ' αυτές. Δεν πρόκειται για υπερβολή όπως θα διαβάσετε παρακάτω. Στην πράξη όλα τα εισοδήματα προέρχονται από την εισοδηματική ισχύ. Από την εισοδηματική ισχύ απορρέει το εισόδημα που χρησιμοποιείται για την εξαγορά του δικαιώματος να ζήσει κανείς σήμερα.

Κάθε άνθρωπος ασφαλιστής υδραυλικός έμπορος, παπάς, μηχανικός, πληρώνει πρώτα για το δικαίωμα να ζήσει σήμερα, με τα πρώτα χρήματα του μεροκάματου του.
Τι εννοούμε με το ''το δικαίωμα να ζήσει σήμερα''
Εννοούμε τροφή, ρούχα, στέγη , άνεση, ευτυχία, μικρές καθημερινές απολαύσεις . Εκεί πηγαίνουν τα πρώτα χρήματα.
Αφού λοιπόν πληρώσουμε το δικαίωμα να ζήσουμε σήμερα αρχίζουμε να αποθηκεύουμε περιουσία για το δικαίωμα να ζήσουμε και αύριο.
Μας παρακινεί γι αυτό για αυτό ο έμφυτος φόβος, η ανασφάλεια για το άγνωστο μέλλον. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από ειδήσεις που αναφέρονται σε ατυχήματα, ασθένειες, τρομοκρατικές ενέργειες κ.λ.π. που και να θέλαμε να ξεχάσουμε αυτό τον έμφυτο φόβο μας δεν καθίσταται εφικτό, αφού ο φόβος για το άγνωστο αύριο υπάρχει.
Έτσι από το περίσσευμα του εισοδήματος μας αποταμιεύουμε χρήματα για έναν μόνο λόγο : να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αύριο . Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα ; ακριβώς το ίδιο με το σημερινό : τροφή, ρούχα, στέγη, άνεση, ευτυχία, χαρά, ζεστασιά, μικρές καθημερινές απολαύσεις.

Τι προκαλεί όμως το πρόβλημα του αύριο: από πάντα, αιώνια και για πάντα, το προκαλούσε η διακοπή της εισοδηματικής ισχύος.

Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αρνηθεί ότι όταν σταματήσει η εισοδηματική ισχύς, μια νέα πηγή εισοδήματος είναι απαραίτητη, ανεξάρτητα αν ο άνθρωπος είναι φτωχός ή πλούσιος.
Ας δούμε ως όμως αν μπορούμε με την ασφάλιση ζωής να απαλλαγούμε από το άγχος του αγνώστου αύριο.

Ο παρακάτω συνοπτικός πίνακας μας κατατοπίζει καλύτερα.

-- Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΖΩΗΣ --
ΤΙ προσφέρει: ΦΤΗΝΟ ΧΡΗΜΑ (ΚΑΛΥΨΕΙΣ)
ΠΟΥ απευθύνεται: ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΓΙΕΙΣ
ΠΩΣ προσφέρεται: ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
ΠΟΤΕ αποζημιώνει: ΟΤΑΝ ΠΑΨΕΙ Η ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΕΛΘΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ.
ΓΙΑΤΙ αγοράζεται: ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΥΧΟΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΗΜΙΑΣ

Αν ρωτήσουμε έναν μηχανικό να μας πει το μυστικό κατασκευής για μια σίγουρη γέφυρα, να είστε σίγουροι ότι θα μας πει ότι: ''δεν μπορώ να κατασκευάσω μια ασφαλή γέφυρα αν δεν ξέρω όλες τις πιθανές αιτίες που μπορεί να την καταστρέψουν''.
Αφού λοιπόν εντοπισθούν όλες οι πιθανές αιτίες που μπορεί να καταστρέψουν τη γέφυρα, ο μηχανικός μελετά και εφαρμόζει τεχνικές και χρησιμοποιεί κατάλληλα υλικά, που θα κάνουν τη γέφυρα σίγουρη.
Το ίδιο γίνεται και με το ασφαλιστήριο ζωής. Εδώ βέβαια το πρόβλημα λίγο διαφέρει γιατί μιλάμε για τη ζωή κάθε ανθρώπου που είναι πολύτιμη.
Σε γενικές γραμμές όμως πριν προχωρήσουμε στην αγορά κάποιου ασφαλιστήριου ζωής, βάσει του εισοδήματος μας, θα πρέπει να αγοράσουμε πρόγραμμα ανάλογο, δεδομένου ότι οι ανάγκες διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το σίγουρο είναι ότι κάθε άνθρωπο κατά την διάρκεια της ασφάλισης μπορεί να συμβούν τρία πράγματα:

1. ΖΩΗ
2. ΘΑΝΑΤΟΣ
3. ΓΗΡΑΤΕΙΑ


Σε κάθε μια από τις τρεις περιπτώσεις που μπορεί να μας συμβεί, εξετάζουμε τι επιπτώσεις θα έχει σε μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα και ανάλογα αγοράζουμε καλύψεις, με γνώμονα πάντα το εισόδημα μας.

1. ΖΩΗ
Τι μπορεί να συμβεί - Πως αντιμετωπίζεται - Στη διάρκεια της Ζωής μας

1. Ατύχημα
- Μόνιμη ολική ανικανότητα ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
- Μόνιμη μερική ανικανότητα ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
- Πρόσκαιρη ολική ανικανότητα ΜΕ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
- Πρόσκαιρη μερική ανικανότητα ΜΕ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
- Παραμονή σε νοσοκομείο ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ από ατύχημα &
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

2. Ασθένεια
- Μόνιμη ολική ανικανότητα ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
- Μόνιμη μερική ανικανότητα ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
- Πρόσκαιρη ανικανότητα ΜΕ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
- Εισαγωγή σε νοσοκομείο ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

2. ΘΑΝΑΤΟΣ
Τι μπορεί να συμβεί στα αγαπημένα μας πρόσωπα όταν εμείς θα πάψουμε να υπάρχουμε; Αν δεν συμβεί τίποτα σταματάμε να μιλάμε. Αν όμως ο θάνατος μας έχει επιπτώσεις από την διακοπή αυτή της εισοδηματικής ισχύος όπως συνέχεια του δικαιώματος να ζήσουν τα παιδιά, να σπουδάσουν, να πληρώσουν τους φόρους κληρονομιάς, τότε με βάση το εισόδημα μας πρέπει να προσδιορίσουμε τι άλλο από ΚΕΦΑΛΑΙΟ, Δηλαδή χρήματα που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την απώλεια τη ζωής μας.

3. ΓΗΡΑΤΕΙΑ
Εδώ θέλοντας και μη, η εισοδηματική ισχύς παύει να υπάρχει. Εισόδημα όμως χρειάζεται και σ΄ αυτή την περίοδο της ζωής μας και μάλιστα επιτακτικά, γιατί εκτός από το ζεστό ρόφημα χρειαζόμαστε πολύ πιο συχνά ιατρική βοήθεια και περίθαλψη. Δει δη χτημάτων έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με ένα ΕΦΑΠΑΞ ή μια ΣΥΝΤΑΞΗ καθώς και από μια ασφάλεια ισόβιας περίθαλψης.

Πριν προχωρήσουμε όμως να εξετάσουμε τα είδη των ασφαλειών ζωής που κατά κανόνα προσφέρονται στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, θα προσπαθήσω να δώσω μια ασφαλιστική ερμηνεία σε ορισμένες λέξεις και όρους που συναντάμε συχνά σ΄ ένα ασφαλιστήριο ζωής.

ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ - ΛΗΠΤΗΣ
Είναι το πρόσωπο με το οποίο συνομολογείται η ασφάλιση και πληρώνει το πρόγραμμα αυτό.

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ
Είναι το πρόσωπο επί της ζωής του οποίου συνομολογείται η ασφάλιση, δηλαδή το πρόσωπο που δικαιούται αποζημίωση.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ
Είναι το πρόσωπο που ορίζεται από τον ασφαλισμένο, το οποίο εισπράττει το κεφάλαιο σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου.

ΑΣΦΑΛΙΣΜΑ
Είναι το κεφάλαιο το οποίο υποχρεούται η εταιρεία να πληρώσει στη λήξη του συμβολαίου ή κατά τον θάνατο. ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟ
Είναι το ποσό που πληρώνει ο συμβαλλόμενος για ασφάλισμα, το οποίο προκαθορίζεται.

ΑΤΥΧΗΜΑ
Είναι κάθε βίαιο, τυχαίο, ορατό εξωτερικό, αιφνίδιο γεγονός, ανεξάρτητο της θελήσεως του ασφαλισμένου.

ΑΣΘΕΝΕΙΑ
Είναι κάθε μη προϋπάρχουσα νόσος, που εκδηλώνεται 30 τουλάχιστον μέρες μετά την υπογραφή του ασφαλιστήριου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ- ΚΛΙΝΙΚΗ
Είναι κάθε ίδρυμα που λειτουργεί νόμιμα και διαθέτει εξοπλισμό και μόνιμο επιτελείο ιατρών και νοσοκόμων . Εξαιρούνται αναρρωτήρια για ναρκομανείς, αλκοολικούς , γηροκομεία και εν γένει αναπαυτήρια.

ΝΟΣΗΛΕΙΑ
Νοσηλεία θεωρείται παραμονή του ασφαλισμένου 24 τουλάχιστον συνεχείς ώρες εντός νοσοκομείου ή κλινικής συνέπεια ατυχήματος ή ασθένειας.

ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ
Είναι η ολική αδυναμία για ένα χρονικό διάστημα για τον ασφαλιζόμενο να ασκήσει την εργασία του ή να εποπτεύσει αυτής συνέπεια ατυχήματος ή ασθένειας.

ΜΟΝΙΜΗ ΟΛΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ (Μ.Ο.Α)
Είναι η μείωση της ικανότητας του ασφαλισμένου για το υπόλοιπο της ζωής του, να ασκήσει το επάγγελμα του χωρίς να θεωρείται μόνιμα ολικά ανίκανος. Η μερική ανικανότητα καθορίζεται σε ποσοστό π.χ. 20%, 30% κ.λ.π
 
Είσοδος Συνεργατών
Εγγραφή στα νέα